čtvrtek 10. dubna 2014

Projekt vděčnosti - den 40.

Moje dnešní díky patří nové, pozitivní zkušenosti s "výchovou" našeho batolete. Napíšu o tom samostatný článek, dnes jen v krátkosti naznačím, že jsem narazila na autory, kteří potvrdili moje vnitřní tendence, které mi okolí vytrvale vymlouvá, a mě se dost ulevilo.
Taky jsem narazila na tento článek, ve kterém se mimo jiné píše o tom, o čem už dlouho uvažuju - že my, dnešní matky, nemáme možnost jednoduchého zkopírování rodičovských postupů našich matek, protože stojíme v civilizačně zcela nové situaci a tak nám, studijním typům, nezbývá, než sedět u knih a internetu, přemýšlet, spojovat to s vlastní zkušeností, hledat, kde je zdravý rozum (a občas, když v tom nenajdeme míru, je od toho jen krůček ke zhroucení)...



...

Přerušený koloběh mateřskosti

Hana Doležalová už na začátku devadesátých let upozornila na narušení tzv. koloběhu mateřskosti. Zatímco dříve se mohly ženy plně opřít o převzetí modelu péče o dítě své matky, dnes je to mnohem problematičtější. Odborníci toto přirozené kopírování nazývají imprinting a provádějí ho prakticky všichni savci. Imprinting v širších rodinách byla velká úspora času a energie, opírala se o tradice a vzájemnou ženskou solidaritu, např. vaření vývarů pro šestinedělku za plentou apod. Dnes dorostla generace matek z jeslí, která se snaží alespoň částečně obnovit přirozené mateřství. Musí se ale přitom spolehnout na svoje instinkty, literaturu a internet. Únavový syndrom matek postihuje přednostně aktivní přemýšlivé ženy, jejichž matky je nekojily a odešly brzy zpět do práce. Pacientky s únavovým syndromem jsou často agresivnější, mají tendenci ke zvyšování hlasu a hůře snášejí konfliktní situace. Tyto ženy večer místo odpočinku pracují na počítači nebo se snaží zůstat informované o okolním dění. Často popisují svoji neschopnost uvolnit se, jít včas spát. Ve fázi vyhoření pak někdy spí nadměrně.
Rada zní: hýčkat si své externí zdroje pomoci, matku a tchýni, případně namotivovat jiné příbuzné. Rovněž placená pomoc je tam, kde si žena sahá na své dno, více než žádoucí. Řečeno terminologií sportovců: Je třeba dávat pozor a nepřepálit začátek velmi dlouhé cesty zvané mateřství, která je sice namáhavá, ale stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat