středa 11. února 2015

Tipy jak přežít 10 dní (a víc) bez sladkého.

Tak jsem zpět s reportem o mém desetidenním boji proti sladkému. Nebudu vás tahat za nos. Pár rozinek padlo za vlast. A pár dalších věcí. Snad je to důkaz, že nejsem stroj a pro mě příležitost vypilovat prosti-sladkou taktiku. Vy tak získáte mnohem více tipů, než kdybych vám prostě řekla: zvládla jsem to.
Čili, po prvních dnech těžkého absťáku a z něj vyplývajících následných pár uklouznutích, jsem zjistila následující. Pokud jste velmi štíhlí a chcete jíst ve stylu paleo, musíte hlavně jíst dost a to především správných tuků a škrobovité zeleniny, abyste přeci jen nějaké sacharidy měli a nehubli! Zbytek už je brnkačka:)

1. Vykliďte celou domácnost/kancelář. Musí být pro vás bezpečná. Jakmile vůle povolí, budete připraveni - nemáte totiž co sladkého sníst. Naplánujte si i trasy v mimo pekárny a cukrárny.

2. Připravte se na podpásovky vaší vůle - nejlépe podrobným plánem jídla a nákupu s pracovním názvem "nikdy hlad". (Jen upozorňuju, že jídelníček teď na blogu plánuju ve stylu paleo a Whole 30 - je to zřejmě jedna z nejlepších komplexních cest, jak zatočit nejen se sladkým). Případný neplánovaný hlad, který by vás zaskočil, by jako první zaútočil na chuť na sladké. Tomu ale s plánem plné lednice lehce předejdeme, nemáme takovéhle podpásovky zapotřebí, že ne?
Kdysi mi to doporučovala i Margit Slimáková - chuť na sladké přichází mnohem častěji, když člověk není dostatečně najedený plnohodnotným jídlem.
Rada nad zlato: když na vás přijde chuť na sladké, zeptejte se sami sebe: mám potřebu sníst dušené kuře s brokolicí nebo ne? Pokud je odpověď ne, je to jen chuť. A proti té bojujte. Často se, ale ukáže, že opravdu kuře chcete, tak si ho dejte - vaše jídlo zřejmě nebylo dostatečné.

3. Nezačínejte s odvykáním na sladké v situaci, kdy víte, že vás čeká neobvyklý stres nebo prostě jen přeplněný program. Nové zvyky potřebují novou energii.

4. Připravte si "výmluvy" pro okolí. Nebo, pokud jste dost silní ustát si své potřeby, prostě připravte okolí - manžela, rodinu a přátele, se kterými se chystáte do restaurace. Oznamte jim, že teď xy dní jste v testovacím režimu - na celiakii je teď testován každý druhý, chápou to i číšníci v restauracích a většinou ochotně k masu přinesou zeleninu místo rýže, těstovin... Nebo si prostě objednejte salát a místo dezertu zázvorový čaj a záhadně tajemně mlčte, nemusí všichni všechno vědět:).
Různí zkušení nám slibují, že když to na začátku vydržíme, po té, co si od sladkého odvykneme, bude naše energie a zdraví pro okolí takovým důkazem, že to má smysl, že už nebudeme muset vysvětlovat nic.

5. Voda. Při každé chuti na sladké vypiju sklenici vody. Navíc úžasný bonus při pití velkého množství vody (pokud to je pravda): budete nádherné! http://www.bety.cz/krasa-a-moda/clanky/5159/Neskutecne-fotky-Omladla-o-10-let-Jak-Stacilo-vypit-3-litry-vody-denne

6. Okurka. Nebo jakákoli jiná zelenina nakrájená na proužky při nezvladatelné psychotické potřebě něco kousat.

7. Meditace. Představování si čistého těla, plného svěží energie a zdraví je taky velmi účinné.

4 komentáře:

  1. Jo, jo, souhlasím. Nejdůležitější je nemít hlad... pro tenhle případ s sebou nosívám oříšky :-)) Protože když na to dojde a není co zobnout, tak v nejbližším obchodě nemají v podstatě nic, o by člověk, který chce zdravě jíst, mohl pozřít... minimálně v zimě, kdy by se neměl krmit ani mandarinkami nebo banány. Neomyté ovoce nebo zelenina také není úplně ono. Pak už jedině nějaký fastfood... Takže pečivo??? Takže tak... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak bod 1 byl od zacatku neproveditelny. Pracuji s detmi. Dvakrat denne serviruju zhruba dvaceti detem obedy a svaciny (slane, sladke, vonave).
    Dnes chci ovsem medaili! Trihodinovy palacinkovy maraton! Stoly plne obcerstveni pro stopadesat deti! Mela jsem jablko... A nebylo to ani tak tezke, jen ty vune kdyby nebyly...
    Gratuluji Vam, ja mam konec za 5 dni.

    OdpovědětVymazat
  3. Okurka je super, já osobně si jí nakrájim s paprikou a rajčetem a udělám si takovej rychlej salát...:D

    Hlavně večer, když člověka přepadne chuť nejen na sladké..:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak na tohle se chystám už zatraceně dlouho - zbavit se závislosti na sladkém... :(

    Petra
    lovingmamas.blogspot.com

    OdpovědětVymazat