pondělí 26. ledna 2015

Moje zkušenosti s Whole 30 a paleo dietou - týden druhý.

Dneska bych ráda jako úvod k druhému týdnu s Whole 30 shrnula výhody a nevýhody celého systému, které pro mě osobně zatím vyvstaly.



Problémy
- problém i výhoda v jednom - nemožnost mlsání. Co dodat. Existují paleodezerty, ale v rámci whole 30 jsou zakázané. Pak je určitě zkusím, ale čokoládový muffin vykouzlím jen stěží... Nicméně by mě po tom 30 denním programu měla přejít chuť na sladké, takže třeba nebudou třeba:)
- z předchozího vyplývá problém upéct něco sladkého na ráno, kdy není čas na přípravu snídaně. Jak jsem psala, receptů na paleo dezerty je sice spousta například zde, ale bez cukru a mouky prostě svět není to, co býval:)
- další problém je spornost v otázce míry konzumace masa - whole 30 sice extrémně zdůrazňuje nutnost kvalitního původu masa, ale nezmiňuje studie o karcinogenosti, doporučuje jakékoli druhy masa - tedy včetně těch nejtučnějších a například slaniny. Bádala jsem v tomto ohledu. byť pouze na internetu, a našla jsem jakž takž vyhovující informace - podrobnosti zde. Ve stručnosti - nejhorší látky z masa jsou z konvenčních chovů - z krmiv pro zvířata a jejich stresových hormonů, které jsou tím vyšší, čím hůř se s nima zachází. Když jíme biomaso v kombinaci se zeleninou, podle všeho riziko v podstatě nehrozí - nebo alespoň nejsou relevantní vázkumy, které by dokázaly, že vyšší míra masa  a tím nasycených tuků v kombinaci se zeleninou a zdravým životním stylem vede k nemocem. Většina výzkumů, která potvrzuje škodlivost masa nebere tyto další okolnosti v potaz a hlavně praxe, jak víme, je taková, že lidi, kteří jedí více masa většinou nejsou zrovna nadšenými konzumenty zeleniny a zdravého života vůbec. Je to těžké rozhodování, kam se přiklonit.
- další problém je etický - kdyby všichni lidé na planetě jedli tolik masa, nebylo by možné přežít... o otázce usmrcování zvířat nemluvím, protože to je už nad moje síly, každopádně ji nijak nesnižuju a respektuju každého, kdo se pro to rozhodně. Jen se mi pořád nějak zdá, že když jsme na vrcholu potravního řetězce a evidentně mnoha lidem maso dělá dobře zdravotně, tak proč by člověk nemohl maso jíst... Zvířata jsou taky masožravci... Ale jak říkám, je to už nad moje síly řešit. Pro mě má prostě člověk nějak přednost před zvířetem, jakkoli uznávám práva zvířat.

Výhody
- finanční - ušetříte, aspoň mám zatím ten dojem. Přesto, že je potřeba kupovat biovejce a aspoň farmářské maso, strašně ušetříte za dobroty a takový ten "balast" nebo třeba bio mléčné výrobky, sýry, pečivo... Když vám prostě v košíku neskončí 5 kvalitních jogurtů, 10 ks pečiva, čokoláda, sýr, těstoviny, "kvalitní" hnědý cukr, celozrnná mouka, lepší marmeláda a podobné dobroty, ušetříte docela tučnou sumu, kterou můžete proinvestovat do kvalitního masa. Spočítejte si to... U zeleniny na bio-status není třeba tlačit přes mrtvoly - alespoň podle autorů knihy a já to celkem kvituji, ač jasně - bio je bio.)

- naučila jsem se nejen u snídaní přemýšlet v intencích "zelenina - zelenina" plus protein místo dosud zavedeného "pečivo - kaše", popř. u obědů a večeří těstoviny - rýže - pečivo. Myslím, že to není zase tak radikální, jak to vypadá, rozhodně mě to víc zasytí a až dokončím whole 30 a otestuju své reakce na jednotlivé obiloviny, nějakou pro mě neškodnou obilovinu určitě zařadím, ale v minimálním množství.
A přemýšlení "zelenina - zelenina" na prvním místě si chci udržet, to je podle mě hlavní bonus celé téhle mojí paleo jízdy.

- nulové nadýmání

Moje zkušenosti s whole 30 - 2. týden:
- chuť na sladké neustupuje, možná ji podporuju bananánama a rozinkama a motám se v začarovaném kruhu, ale krize je krize:)
- pálení žáhy zcela přestalo
- únava stále stejná
- hlad mnohem menší, nehladovím už celé dopoledne jako když jsem snídávala kaše (ovesné, jáhlové, pohankové)

5 komentářů:

  1. Snídaně jsou vážně nejtěžší. Osvědčilo se mi v týdnu snídat polévku - dýňovou, brokolikovou, vývar... Dají se připravit dopředu, za minutu jsou ohřáté a i brzo ráno je můj žaludek akceptuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano - přesně - brokolicové a špenátové docela točíme:) Ale musím si k tomu dát vajíčko (zamíchat do toho nebo k tomu usmažit a nakrájet na "nudle"), jinak mám za chvíli hlad. Tobě to stačí jen samotné? A jak to máš s chutěmi na sladké? :)

      Vymazat
    2. Nechala jsem se Vami inspirovat, zacinam druhy tyden... Polevky k snidani taky praktikuji (zatim rajcatova, kvetakova, cuketova), stridam s vejci. Studeny salat mi rano moc nejde.
      Pod Vase vyhody/nevyhody bych se mohla skoro podepsat, krome chute na sladke. Ta me presla snad druhy den! A veliky bonus navic: jsem daleko mene nervozni, podrazdena a unavena. Mam spoustu energie, takova mala motorova mys ;-)
      Snad jen pri cviceni jsem mela min sily, ale to muze byt i tim lednovym pocasim...
      Drzim nam obema palce do dalsich tydnu! P.

      Vymazat
    3. Záleží na to, jak moc je brzo a na co si troufnu. Občas přidám lžíci (kvalitní) majonézy, je to překvapivě dobré a tuk zažene hlad nadlouho. Nebo (když je čas) se dá do zeleninového krému upéct slanina (zase pozor na kvalitu - já používám tu na proužky z Lidlu, i když i ta je tuším trochu doslazovaná).

      Vymazat
    4. To mám fakt velkou radost, že to někoho inspirovalo! A halvně, že to takhle jde - já s tím sladkým teda zápasím neskutečně - asi je to prostě tím nevyspáním - psychická závislost hledá, jak by si někde ulevila a říkám si, že na jednu stranu toho na sebe nesmím navalit moc..

      A Marie, prosím, co považuješ za kvalitní majonézu, případně kde ji kupuješ? Já bych určitě nešla do domácí bez pasterizovaných vajec - jednu salmonelu už jsem kdysi dávno měla a nechci to zažít nikdy znova. Takže jsem zatím vypátrala jako nejslepší cosi v tescu, co má jen jeden konzervant, nicméně vejce budou z mordujícího chovu, to je celkem jasné...

      Vymazat