čtvrtek 24. října 2013

Nemůžu si pomoct... volby.

Tenhle blog není a nikdy nebude primárně politický, nicméně je o životě a ten je politikou do značné míry určován. V předchozích třech příspěvcích jsem psala o největším přání, jehož hledání bylo tématem dokumentů Jana Špáty a jeho dcery. Ve druhém dílu Největšího přání, které Jan Špáta natáčel během přelomových událostí listopadu 89 je krásně vidět, jak je svoboda a demokracie pro lidi, kteří ji nemají důležitá. Jelikož nejen podle mého názoru stojíme před volbami, které co se týká osudu demokracie v naší zemi, dost možná budou osudné - rozhodně nejdůležitější od pádu totality, dovolila bych si místo dlouhého článku doporučit odkaz na článek prof. Tomáše Halíka, který to všechno skvěle shrnuje a říká věci, které považuju při rozhodování za podstatné. Nebudu lobovat za žádnou stranu, ač otevřeně říkám, že jsou mi programově sympatické tři - KDU ČSL, po jejich obnově s novými prověřenými osobnostmi, Strana Zelených a TOP 09. Volit budu první jmenovanou. Situace, která se zvolením prezidenta Zemana a pádem vlády vyostřila do nepředvídaných rozměrů, je nyní v našich rukou. Preference z hlediska zachování demokratičnosti vypadají velmi špatně a tak je důležitý každý hlas pro výše jmenované strany, které by mohly zvrátit posilující Zemanovu autokracii. Dnes jsem viděla vztyčený ukazováček na Vltavě směrem k hradu od Davida Černého a zcela s ním souhlasím (podobně se vyjadřovalo i celé osazenstvo tramvaje).
Opravdu tedy doporučuji k přečtení:

http://halik.cz/cs/ostatni/novinky/clanek/168/

a podívejte se na tohle:
http://www.youtube.com/watch?v=GQ-X0BRgc70

Pokud by někdo chtěl naletět rychlokvaškám v podobě ANO, zde je dobrý článek, proč říct ANO jasné Ne http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=21386

A co vy? Věřím, že k volbám půjdete a budete volit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pokud náhodou ne, zvažte to ještě prosím.

4 komentáře:

  1. Děkuju za odkaz!
    Sama budu volit Stranu Zelených. Ale z předběžných, "levotočivých" průzkumů je mi dost úzko...
    Tak ať to dobře dopadne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já volila zelené zatím vždy. Snad ten váš hlas nebude vyhozený! Já jsem právě kvůli tomu nakonec přesedlala tentokrát na KDU, které bohužel zelená témata chybí, ale mají větší šanci se dostat a pak bude potřeba je otravovat s tím, aby zelená témata neopomíjeli! To budou nervy:/

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek, se kterým do puntíku souhlasím a mám stejné favority a asi budu nakonec taky volit KDU. Držme si palce, ať je nás víc a ať to dopadne alespoň trochu přijatelně!

    OdpovědětVymazat
  3. Článek jsem též četla a byla jsem z otevřeného názoru Halíka mile překvapena. Škoda, že nemůžeme jít volit dvakrát :-)

    OdpovědětVymazat