pondělí 3. února 2014

KOLIK STOJÍ MIMINO?

Naši rodinu zhruba odhadem něco kolem 28 500Kč se vším všudy za celý první rok. O mama-mimi byznysu není potřeba nijak zdlouhavě informovat. Přehledně to popisuje například Radka z blogu Kusanec tady: http://www.kusanec.cz/2014/01/rodicem-levne-stastne.html, kde uvádí články odkazující na průměrnou cenu mimina od 35 000 do 90 000 Kč. Koho děsí i ta spodní hranice, nechť čte dál, sama jsem důkazem, že to jde i levněji a bez zásadního odpírání (aspoň podle mé čerstvé zkušenosti).
Když jsme poprvé (a v podstatě naposled) navštívili s manželem jeden z velkých řetězců s dětským zbožím, (ještě když jsem byla těhotná - čti nezkušená), stáli před námi ve frontě u pokladny budoucí rodiče s nákupem, který ve výsledku stál přesně sto tisíc. Nevtipkuju. Samozřejmě, je to asi taky dost výjimka, nicméně, když vidím kolem sebe rodičovské nákupy, tak možná když se to všechno sečte, dopadlo by to stejně, jako u tohoto páru, který se prostě rozhodl pořídit většinu věcí najdnou (včetně luxusního kočárku se všemi možnými i nemožnými doplňky, to je pak hned).

My jsme nakonec koupili kočárek stejný jako oni, nicméně z aukra. Po dvou dětech, ale krásný, funkční, nejlehčí na trhu, jako jeden z mála bez rakovinotvorných výparů a za zlomek ceny. Přišlo mi lepší koupit použitý luxusní kočár, než za tutéž cenu nový tzv. obyčejný, který by přinesl všechny nevýhody a brzský rozpad. Tenhle náš první miminovský způsob nákupu (radši staré, ale značkové - resp. kvalitní a pokud to jde klidně použité, ale levné) mě natolik inspiroval, že jsme se takto začali chovat při všech nákupech. A zdá se, že nás byznys kolem dětí téměř minul. Když se mě nedávno ptala kamarádka, kolik nás stál první rok s miminem, došla jsem k odhadované částce, která je opravdu minimální, ač nutno přiznat, že jsme spoustu věcí dostali od kamarádů (a slibuju, že budeme samozřejmě taky posílat dál), na druhou stranu, kdo s dítětem od kamarádů nic nedostal... A při tom se mi vůbec nezdá, že bychom my nebo naše dítě o něco přišli.

Zkusila jsem to vyúčtovata  výsledek máte po sekcích zde:



JÍDLO CCA 6900Kč
Pokud máte to štěstí a uděláte maximum, abyste kojily, nestojí vás první cca půl rok jídlo nic. Resp. nákup odsávačky a mrazících nádobek pro jistotu, pratelných zachytávačů mléka (jsou mnohem levnější než jednorázové) a kojící podprsenky - investovala jsem do jedné opravdu krásné a kvalitní, abych neměla problém mimo domov a doma a na noc používám elastická bolerka, která jsem měla na sport.
Po půl roce začne něco stát jídlo. Ale opět jsou drahé a levné varianty. Nákup skleniček s biovýživou je ta dražší a podle mě, kromě cest a výjezdů do města, kdy jsou užitečné, naprosto výživově nesrovnatelná volba. Když se příkrmy vaří doma (včetně kašiček z bioobilnin, které se pak rozmixují a jsou tak mnohem levnější, než kaše instantní), vyjde to denně zhruba na 20-30Kč při použití biozeleniny a bioobilovin.

položky:
ruční odsávačka medela z aukra 120Kč
nádobky na mražení mléka 300Kč
pratelné polštářky do podprsenky 200kč
kojící podprsenka 1000Kč
příkrmy 150X 25Kč - 3750Kč
lžičky, bryndák, učící lahvička a nerozbitná miska - cca 200
jídelní židlička 1300Kč -  do té jsme investovali, je rostoucí - měla by vydržet do pěti let a je to viditelný kus nábytku, takže to mělo cenu....

OBLEČENÍ 3000KČ
Měli jsme velké štěstí, že kolem nás bylo spousta lidí s dětmi, kteří nás obdarovali a zybtek jsem nakoupila přes aukro, utratila jsem dohromady za všechno oblečení do jednoho roku asi 3000Kč.

PLENKY - 600Kč plus cca 1500Kč za jednorázovky
Dostali jsme čtvercovky zdarma od mojí mámy, které byly ještě po mně! Ekologovo srdce jásá:)
Svrchní kalhotky jsme taky dostali, takže tady cenou neposloužím, jen za to všechno děkuju. Praní stojí asi 6Kč, peru cca 2x týdně - čili cca 100 praní ročně, tedy 600Kč.
Jednorázovky používáme na ven a od doby, co se dítko budí v noci i na noc, abychom nepřidávali ještě další noční důvod k bdělosti - to čtvercovky prostě nepoberou.

KOSMETIKA A KOUPÁNÍ 300 Kč
Budete se divit a smát, ale po všech průzkumech jsem se nakonec dopředu odhodlala koupit pouze jeden bioolej od Nobilis Tilia a světe div, nakonec jsme zůstali jen u něj! Díky plenám žádné opruzeniny, díky mírnému ekzému zákaz používání mýdla a tak je náš účet za kosmetiku v ceně jedné spotřebované láhve mandlového oleje za celý rok - asi 150Kč! Takže ta velká lobby za mastičku na každý centimetr těla nás úplně minula...
No a slavné vlhčené ubrousky jsme obešli jednak pravidelným mytím, což je stejně hygieničtější, než jen pouhé otření a jednak jsem narazila na pratelné ubrousky, které se vlhčí olejíčkem smíchaným s vodou v rozprašovači - celé to stojí asi 150Kč a máme to doteď.

Přebalovací pult a vanička
Půjčený, po půl roce už k ničemu, takže pokud to jen trochu jde, má smysl si ho půjčit nebo udělat provizorně.

KOČÁREK 10.000 Kč
Koupili jsme bugaboo z druhé ruky za 7000Kč plus doplňky, rovněž z druhé ruky (paraple, přebalovací taška, zimní kolečka) asi za 3000Kč.
Dále pro zasmání - u našich v domě někdo vyhazoval kočár, tak si ho máma vzala, vyprala, máme ho na balkóně a je to super:)

AUTOSEDAČKA cca 150 Kč
Maxi cosi z druhé ruky za lahev vína, nekupo to.

SPINKÁNÍ 1500 Kč
Z mimibazaru klasický Guliver z Ikey jako nový, navíc vysmraděný od prvotních výparů barev - za 700Kč.
Žádné podložky na kontrolu dechu, ani chůvy, nejsme prostě ten typ rodičů... Mám pocit, že své dítě vnímám raději sama svými smysly, než přes elektronické přístroje, ale nic proti nim, až na ty elektrovlny:)
Peřinky a spaní 500Kč - koupila jsem jednu deku z ovčí vlny a ušila z ní vše - asi za 350Kč v nějaké megaakci a je to skvělé - nemrdí, odvádí vlhko, současně nepropouští případné nehody...
Nepromoková pratelná přebalovací podložka - v akci za 150Kč.
Povlečení - ty hezké stály víc, než dospělácké, tak jsem si prostě koupila krásné látky a ušila je. Stálo to 300Kč.
Chyběla nám hacka, o jejiž existenci jsem netušila - tu příště, bude-li nějaké, ušijeme!

HRAČKY 0 Kč
Zatím jsme nekoupili ani jednu. O vše se postaraly přebytky kamarádů a prarodiče. Navíc, nejlepší hračky jsou samozřejmě stejně noviny, bačkory, ovladače, mobily, brýle a cokoliv, co není primárně hračkou.

NOŠENÍ 4100 Kč
nosítko - nové, koupené z akutního zoufalství, že to s šátkem prostě nejde a je nutné mít dítě uchycené do pár vteřin - přišlo do druhého dne a zachránilo nám život. Nejlépe investovaných 2300Kč.
šátek - 1800Kč, bohužel mi to s ním nešlo, zkusím ho prodat.

KURZY 550 Kč
beplenkovka - 150Kč, ale za ty ušetřené pleny - tedy praní a práci to rohodně stálo
znakování - 400Kč, výsledky se zatím nedostavují, tak uvidíme...
Na nic dalšího jsme se nezmohli, tedy žádné cvičení, plavání apod., já prostě nejsem ten typ...

Celkem tedy za první rok dítěte se vším všudy včetně jídla jsme utratili zhruba 28.580Kč.
Je možné, že jsem na něco úplně zapomněla a také jsem do toho nezahrnula cenu věcí, které jsme dostali a cenu za těhotentsví a porod, což udělám v příštím článku.

16 komentářů:

  1. Moc hezky jsi to sepsala, já sama jsem zvědavá, na kolik to jednou přijde nás. Já jsem zase zrovna ten typ, co se nechá hodně ovlivnit reklamou, takže asi u prvního dítěte budu chtít alespoň nový kočár a postýlku a už se děsím, na kolik to vše vyjde. Zároveň už teď je mi jasné, že budu "připosraná", takže budu chtít i monitor dechu a chůvičku, ale naštěstí protože dítě už nějakou dobu plánujeme a docela dlouho se, ač zatím neúspěšně snažíme, tak na to máme našetřeno na extra účtu, tak to pak snad nebude taková rána, jako kdybychom našetřeno neměli.

    Btw jsem pochopila, že používáš látkové pleny? Asi se zeptám jako debil, ale jak to děláš s těmi špinavými, když pereš 2x týdně? Díky za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to držím palce! My jsme taky čekali dost dlouho, pomohla pak čínská medicína (alespoň myslím:). Samozřejmě nemám nic proti novým věcem, když se to úplně nepřehání, jen my prostě nemáme zaměstnání v byznysu, ale v neziskovém sektoru, takže trochu šetřit musíme, navíc jsme srdcem ekologové (nebo se alespoň snažíme, rozhodně nejsme dokonalí!), takže věci z druhé ruky považujeme za dobré i v tomhle smyslu. Ale jak říkám, nic proti novému a samozřejmě mám z nových věcí taky radost a ráda si je prohlížím, jen je to u těch dětských věcí opravdu strašně pomíjivé - ze všeho strašně rychle vyrostou a člověk pak neví, co s tím.
      No ale k věci:) Látkové pleny mají dneska už promakaný systém na všechno - včetně skladování těch použitých, takže se to jednoduše dá do hezkýho kýble s víkem - může se buď do vody s octem a pár kapkami éterických olejů, aby to vonělo nebo na sucho - to se dají kapky oleje jen na víko kýble a voní to taky. Nicméně pro mě bylo podstatné dávat miminko nad nočníček od narození (bezplenková metoda - která, ruku na srdce, je dnes hitem alternativců, za kterého se nepovažuju, ale za našich maminek a u všech přírodních národů je to prostě běžná metoda, jak zacházet s dětským vylučováním:). To znamená, že se miminko většinou vykakalo do nočníčku a neměli jsme ty "nejhorší" pleny na skladování (pak už to bylo tak pravidelné, že jsem věděla, že ráno po probuzení je potřeba s ním jít nad wc a měli jsme to na celý den vyřešené). Bezplenková metoda je fakt skvělá, moc ji doporučuju, ač to může znít fakt zvláštně. Po půl roce, po té, co začalo miminko jíst i jiné věci, než mlíko, se stolice změnila na tuhou a tím pádem se jednak hned pozná, že miminko tlačí a dá se dát taky nad nočník a když se to nestihne, pak se ta tuhá věc prostě hodí do wc a plena je v podstatě netknutá, ač se samozřejmě dá do kýble na praní. Uf.) Tak a dost o těchto "věcech":)

      Vymazat
    2. Díky moc za odpověď, já zrovna na tou čínskou medicínou uvažuju, našla jsem nějakou kliniku v Praze na Národce, tak přemýšlím, že tam zajdu, ale hodila by se mi rada od někoho, kdo to vyzkoušel. Vadilo by, kdybych ti napsala mail? Akorát ho teda tady na blogu nemůžu najít :-)

      Tak o bezplenkové metodě slyším opravdu poprvé v životě a vůbec by mě nenapadlo, že se dá něco takového praktikovat. Každopádně tě opravdu obdivuju, neumím si to vůbec představit, jak bych to já dělala, ale fakt klobouk dolů :-)

      Vymazat
    3. Už to máš v mailu:) My jsme se s manželem po debatě, když jsem přišla s tím, že bych zkusila psát blog, rozhodli radši moc nezveřejňovat, protože přeci jen si nejsme jistí, jaké důsledky to může mít pro naše dítě. Vím, že je to asi víc opatrné, než je třeba, ale prostě příležitost pro zneužití je vždycky a i ta jedna z miliónu se může stát a my to zatím nechceme riskovat. Vlastně ani nejsme schopný říct přesně v čem a nechci malovat čerta na zeď (a taky vím, že kdokoli trochu schopnější v It si to stejně dohledá). Strašně ráda bych vedla osobní blog i s fotkama a vím, že ta anonymita tomu ubírá na kvalitě a atraktivitě, ale zatím prostě ještě radši takhle, časem uvidíme...

      Vymazat
    4. Ještě jen reakce na tu anonymitu, taky jsem hodně tuto stránku blogování zvažovala a myslím si, že v dnešní době, kdy má člověk email, facebook, fotky ukládá na internetu do alb apod., tak je asi blog opravdu už to nejmenší, to bychom vůbec nesměli používat na fotky počítače, sdílení apod., takže bych se toho nebála, ano stát se může cokoliv, ale to může i když blog třeba vůbec nemáš....

      Vymazat
  2. Ty jo, klobouk dolu, jak jsi to vsechno sepsala. Taky k tomu mam chut, ale jsem hlava derava a urcite bych na neco zapomnela... Ale asi by to taky nebylo tak strasny. Kocarek a autosedacku jsem dostala od brachy, stejne jako spoustu hracek a obleceni. To jsem mela i od kamaradek. Oddsavacku jsem mela taky pujcenou a vanicku jsem si koupila pouzitou pres internet. Monitory jsem taky nemela. Byla bych nervozni z moznosti selhani techniky, radeji jsem spolehala na sebe. Navic jsem od několika doktoru slyšela, ze je to u zdravého dítěte zbytecne. Erwin spal spokojene vedle me ve vypujcenem kosiku, kde jsem slysela kazde jeho brouknuti. Z tech velkych veci jsme kupovali novou postýlku, matraci, zidlicku, koberec a komodu, ktera zaroven slouží jako prebalovak. A pak nejake obleceni, ktere asi stalo docela dost, protoze mam rada hezke veci, ale planuju jeste jedno a to to vsechno podedi. Navic jsem vzdycky nakupovala ve sleve a v nejmensim moznem mnozstvi. Treba pyzamko ma z trojbaleni vel. 6-9 mesicu. Davam mu ho od 4 mesicu az doted. Stejne tak treba s vyteplenejma dzinama nebo kombinezou. Koupila jsem vetsi, protoze ted stejne jenom sedi v kocarku a pristi rok v tom muze behat. To lze samozrejme praktikovat jen u nechodicich deti, jinak by si po obleceni slapaly a vypadaly jak hastrosi... Mame taky slabost pro hezke knizky, ale to je investice do budoucna, takze ji nelitujeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda tvoje nové věci:) U nás je v tom ještě jeden faktor - rozhodli jsme se investovat do vlastního bytu, takže většina peněz putuje tam. Navíc nám pak SVJ zvýšilo poplatky tak, že na ně padá celá moje mateřská, ale to je prostě naše rozhodnutí (a blbost?:) a musíme tím pádem trochu víc utahovat jinde. Někdy si říkám, jestli to za to stojí, ale zachraňuje mě to ekologické svědomí a tak jsem vlastně spokojená. Ale každý to má jinak, i rozhodnutí čím se bude živit a kolik bude ochotný za to brát:) Nejdůležitější je, aby byla rodina spokojená, všichni se měli v rámci možností hezky a halvně spolu zůstali pokud možno napořád. Když vidím kolem sebe ty rozpady vztahů, pak vidím, že cokoliv, co udělá partnerům hezky, i když je to "blbá" věc, má smysl. Howgh:)

      Vymazat
  3. Výborný článek, který nutí k zamyšlení. Taky jsme spoustu věcí dostali a podědili, až mi to přišlo blbý, že jsme dostali po neteři autosedačku, kočárek, oblečení... Kdybychom ale neměli až druhé dítě v rodině, tak bychom tohle všechno asi koupit museli. I tak bych ale asi sháněla většinu věcí z druhé ruky. Snad jen u toho kočárku bych příště volila novější, po dvou dětech je ten náš rozvrzaný a hůř se skládá. Tak jsem alespoň manžela ukecala na nové golfky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to výhoda být v něčem druhý:) Nám ten secondhand-bugaboo po dvou dětech (a prý pěti letech provozu) slouží výborně, vůbec na to nevypadá, jediná nevýhoda je, že není houpací, ale jinak do města absolutní ideál:)

      Vymazat
  4. Poprvé přemýšlím o tom, kolik to asi stálo nás, je zajímavé si to takhle sepsat, náš účet bude určitě vyšší, ale je fakt, že z druhé ruky máme zejména oblečení (ale taky ne všechno), jinak moc nic, hodně jsem nakupovala v Německu (i zejména jídlo), protože tam všechno vyšlo levněji, ale to už teď neplatí....největší položkou tak byl určitě kočárek, postýlka, autosedačky (3ks podle váhy dítěte) kupovala jsem, když byla 20% sleva, vaničku a spol. jsem zapůjčila. Ale za co jsem peněz nelitovala byl určitě monitor dechu, nosítko a košík (ten byl z druhé ruky). Dlouho jsem kojila, tak myslím, že tam jsme taky ušetřili, no a plenky jsme měli látkové bambino mio, byla jsem moc spokojená (na pleny jsou takové separační vložky, takže, když se dítě vykaká, vhodí se to celé do záchoda, prala jsem nicméně každý den, obden, ale nežehlí se, takže to šlo jak po másle, používala jsem i jejich prací prášek, jen malá z nich brzy vyrostla, ale to už zase uměla celkem na nočník, takže jednorázovky hlavně na spaní...bezplenkovou metodu upřímně obdivuju, nevím, jestli bych toho byla tenkrát schopná, ony i látkovky jsou práce navíc....za hračky taky moc neutrácíme a i tak jich má požehnaně, na můj vkus až moc...Myslím, že téměř většinu věcí budeme používat dál u druhého dítěte a taky potom půjčujeme a budeme půjčovat, takže to beru tak, že se na 100% (i více) využijí....kurzy jsem žádné neměla, to teď chodíme na plavání a to je docela výdaj. Jo a u té kosmetiky, hrozně dlouhou jsem nepoužívala žádné mýdlo, ale hodně olej od hippu, koupala jsem obden, jinak obecně dětské věci jsem dost kupovala v DM se slev. kuponem, lahvičky, dudly a spol, dětskou stravu mi dítě nechtělo ani kupovanou, ani domácí, takže spíš později UM a kosmetiku, jo a díky za tip na ty pratelné ubrousky, dříve jsem je hledala a nemohla jsem je sehnat, takže používáme jednorázové (tak trochu jako univerzální prostředek v domácnosti, protože je neustále něco někde upatlané :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme toho hodně podobného:) Jo, a DMkupóny jsou samozřejmě nezbytnost:) Jinak, zcela mimo téma, jako opožděný vánoční dárek jsem dostala o víkendu kuchařku apetit francie, pro kterou jsem hlasovala u tebe, resp. nemohla se rozhodnout a tys zvolila tu druhou, takže teď mám obě (tuhle doma tu druhou u tebe) a jsem nadšená:), inspirovalas mě a rozhodla jsem se uvařit všechny recepty, abych ji využila a ty dobrý zařadit, už jich mám pět za sebou:)

      Vymazat
    2. Tak to je super, držím palce ať se daří i dále! PS: Já jsem ji nezvolila, vybrali ji čtenáři :)

      Vymazat
  5. Diky za summary:) Mam to taky vsechno v excelu, akorat jsem to jeste neposcitala. Zatim si to scitam jen po mesicich a mam to tam v nekolika ruznych tabulkach. Schvalne si to po roce taky udelam, ale budu urcite v cela jinych cislech diky papir. plenam a papir. vlozkam do podprsenky (tech latkovych bych musela mit nekolik - zvlaste hned po porodu - mela jsem strasne mleka):) Pred porodem jsem si vzdycky rikala, jak mohou rodice kupovat pro deti obleceni z druhe ruky (kvuli hrozbe ekzemu a tak), ale ted to taky delam. Teda - bodycka a ty veci, co jsou primo na telicko se snazim kupovat nove v akcich, ale mikiny, bundy atd., to jde z druhe ruky a nebo to mam po brachovi ci znamych. Kocar mam taky z druhe ruky - taky velmi, velmi zachovaly !

    OdpovědětVymazat
  6. Tý jó, moc hezký článek :-) Jelikož jsem si na začátku psala, co jsem kupovala, tak bych to také mohla dát dohromady (jen to mám uložené v jiném počítači, ale pak určitě dohledám). Mám pocit, že to bylo do 30 tisíc (díky "chytrým" nákupům), ale jsem fakt zvědavá... S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A abych nezapomněla - nedědili jsme nic... To je tak mít dítě jako první ze všech přibuzných a známých kolem :-) (anebo najednou s těma, co mají dítě poprvé, takže si také pořizují nové věci)

      Vymazat
  7. Moc zajímavý článek! Žijeme v Itálii a zrovna nám teď na poslední hodině kurzů v porodnici tvrdili, že v průměru stojí dítě 1000 euro na měsíc - tedy jako u vás na rok - popravdě si to nedokážu představit (možná že s umělou výživou, vyššími lékařskými náklady atd. to vyskočí, ale stejně mi to přijde nějak moc...) Tak jsem na to zvědavá, jak dopadnou naše součty :-)

    OdpovědětVymazat