sobota 15. března 2014

Mandlové mléko za 12 korun litr

Ještě to o mě asi nevíte, ale jsem maniak na jídlo. Chvílema na zdravé, chvílema na dobré, chvílema se to snažím propojovat. Snad najdu někdy čas sepsat výsledek svých pátrání po tom, co je vlastně zdravé a jak jsem našla svou střední cestu mezi makrobiotikou a českou selskou kuchyní. Teoreticky to mám, myslím, celkem zvládnuté. Praxe pokulhává, zvláště když se v mém dosahu obejví čokoláda.
Ale to mě neodradí snít pořád dál, že budu jíst a vařit zdravě a skvěle a zkouším to znova  a znova.




Dnes například mandlové mléko. V týdnu ho měli v tescu v akci za 55 Kč (což se pak ukázalo jako mylné - naletěla jsem marketingovému tahu naskládat do jednoho poutavého regálu věci od téže značky, oblepit velkými nápisy "akce" a přidat tam věci, které vůbec v akci nebyly, prostě klasika). To je vedlejší, podstatné je, že mi mléko strašně zachutnalo. A je to geniální náhražka krabicového kravského, které v homogenizované a pasterizované formě je spíš jed, než cokoli jiného. Jediné, co mi nesedělo, byl obsah cukru, vlastně ubohý obsah mandlí - 2% a obsah konzervantů plus cena. Tak mě to konečně dokopalo k výrobě domácího mandlového mléka. A jsem nadšená, nejen z kvality bez cukru a všech stabilizátorů, ale i z ceny - přece jen dát skoro 60 korun víceméně za vodu se 2% mandlí... Půl kila mandlí stojí zhruba 150 Kč, ze 100 gramů mandlí mi vzniklo asi 10 lžic mandlového másla, což je tak na 10 hrnků mléka (čili asi 2,5 litru, abych to dotáhla ad absurdum s tím rozpočítáváním, tak 100g mandlí stojí asi 30 Kč, čili na litr je to cca 12 Kč).

Návod
Potřebujete jen mixér, mandle a vodu (případně trochu něčeho na doslazení, dle toho, co vyznáváte - od cukru přes med po sirupy a slady). Já mám dokonalý šnekový odšťavňovač Angel juicer, neničí v zelenině a ovoci enzymy a který má i funkci homogenizéru (čili, že rozmělní potravu na dokonale hladkou pastu) nebo z něj můžete výměnou nástavců udělat mlýnek na mouku. Tímto odšťavňovačem/homogenizérem stačí prohnat hrnek oloupaných mandlí a máte mandlové máslo /skvěle se tím dělá také domácí nutela nebo zmrzlina).
Mandlové máslo v lednici vydrží tak týden, každý den si z něj můžete lžičku odebrat a udělat zalitím horkou vodou skvělé mléko nebo mazat na piškoty, palačinky, zamíchat do kaše nebo smíchat s cukrem/medem/sirupem a kakaem a mít mandlovou nutelu.

Pokud nemáte takový homogenizér, stačí i mixér. Jen je lepší mandle předem namočit, rozmixovat, nechat znova namočené, znova rozmixovat a přecedit - případně znova zopakovat, aby bylo mléko co nejčístší. Zbytek rozmixované mandlové drti můžete použít na pleť jako peeling nebo jako základ na korpus dortu.

Navíc doplníte trochu vápníku, v hrnku takto vyrobeného mléka je asi 10g mandlí, čili asi 25 miligramů vápníku. No, čekala jsem větší bombu, ale tak zkusila jsem to. Denní potřeba vápníku  je 800mg pro dospělého a 1400mg pro kojící a těhotné, čili v hnrku mandlového mléka ho není moc, ale aspoň něco.

5 komentářů:

  1. Tohle musím vyzkoušet, chystám se na to už tak měsíc, ale pořád ne a ne koupit mandle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To dáš s tím nákupem:))) já mám ten samý problém ohledně tvých smoothie, haha:)) Musím ještě ale říct, že kupované mandlové mléko je hodně dobré ale právě kvůli tomu, že je dost slazené, takže když si to svoje člověk neosladí, je to dost jemné, spíš nevýrazné a nic, po čem by se člověk utloukl - jenže když se vezme v úvahu zdravotní stránka a "škodlivost" zničeného mléka v krabicích, pak je tohle jasná volba... A určitě je lepší, než sojové!

      Vymazat
  2. Ahoj.... jsem u Tebe na návštěvě webu poprvé a tak se zeptám asi trochu hloupě... možná jsem i špatně četla - ale- mandle na mléko atd jsou loupané, či nikoliv? děkuju za odpověď!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak, jsou loupané, nebo neloupané? Už skoro rok čekám na odpověď. Pepina

    OdpovědětVymazat
  4. Mockrát děkuji za tento článek! Už jsem se chystala dát za litr "mandlového mléka" 80 Kč a přitom to u mandlí ani neleželo. Paráda, vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat